De leraar maakt het verschil

De dag van de leraar

Vandaag is het de Dag van de leraar. Ik weet nog goed hoe ik, bijna 20 jaar geleden, mijn eerste stappen zette als docent Engels op het ECL in Haarlem. Wat was ik ambitieus en wat vond ik het fantastisch om les te geven aan de tieners op school en om samen te werken met enthousiaste collega’s met hart voor hun vak. Ik zag echter ook tieners die iets meer nodig hadden dan de reguliere les en ging na school individueel bijles geven. De conciërge moest mij wel eens het gebouw uit vegen, maar zo ontdekte ik wel mijn passie: het verschil maken, met elke vezel in mijn lichaam, dat wilde ik. Tijdens de Master SEN die ik een aantal jaren later volgde, schreef ik een paper met als titel ‘De leraar maakt het verschil’. Dat was toen zo, is nog steeds zo en zal altijd zo zijn. Als je kiest voor het vak van leraar, wil je het verschil maken in het leven van scholieren. Hopelijk is er een aantal scholieren die over 5 jaar denkt: 'die mevrouw Grooteman, daar heb ik echt iets van geleerd'. Of: ‘zij begreep wat ik nodig had’. Dan heb ik mijn werk goed gedaan. Docent zijn is een ongelooflijk mooi vak waar je veel voor terug krijgt. Het zou natuurlijk geweldig zijn als er meer waardering voor komt maar ondertussen heb ik ‘mijn’ diamantjes al te pakken en ga ik nog zeker 20 jaar door met doen waar ik goed ik ben: het verschil maken. 

Terug naar overzicht